noscript image for google
<h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2>
Previous Next
Κάστανα

Κάστανο
Ο Κίσσαβος, ο ορεινός όγκος που φιλοξενεί την Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων, διαθέτει εξαιρετική φυσική ομορφιά. Οι βόρειες, νότιες και ανατολικές πλαγιές του είναι καταπράσινες, γεμάτες με οξιές, έλατα και καστανιές από όπου προέρχονται και τα περίφημα «κάστανα Κισσάβου».
 
Η καστανιά είναι ένα πανάρχαιο δέντρο, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού, που ευδοκιμεί σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα. Μεγάλο σε ύψος δέντρο, καλλιεργείται για τους νόστιμους καρπούς του, αλλά και την καλή σε ποιότητα ξυλεία του.
 
Το δέντρο ανθίζει την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και κάθε δέντρο μπορεί να δώσει 30-50 κιλά κάστανα.
 
Τα κάστανα Κισσάβου, είναι γνωστά για την εξαίρετη ποιότητά τους. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι οι ξένες αγορές ,ιδιαίτερα οι Ελβετοί και οι Ιάπωνες αλλά και άλλοι, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά καστάνων από τους παραγωγούς.|
 
Η ιστορία της παραγωγής και διακίνησης του κάστανου στην περιοχή ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και ταυτίζεται με την ιστορία της πόλης της Κασθαναίας, η οποία τοποθετείται σε φυσικά οχυρωμένη θέση κοντά στο χωριό Σκλήθρο. Αναφορές σε ιστορικά κείμενα υποδεικνύουν ότι στην περιοχή υπήρχαν καλλιέργειες ήρεμης καστανιάς και η πόλη υπήρξε κέντρο για την εξάπλωση και εξαγωγή του καρπού μέσω του εμπορίου.
 
Σήμερα καστανεώνες μπορούμε να βρούμε σε όλο τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι, ενώ η παραγωγή κάστανου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα της ανανέωσης των καστανεώνων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.
 
Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, η βιολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας με εγκατάσταση δικτύου φερομονικών παγίδων, το μεράκι και η εμπειρία των αγροτών, αφενός αύξησαν την παραγόμενη ποσότητα και αφετέρου κράτησαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την ποιότητα.